Tegenwoordig kent iedereen wel iemand die op of over het randje van burn-out terecht is gekomen. En de meest recente cijfers liegen er ook niet om. Volgens het CBS blijkt gebrek aan autonomie een belangrijke factor te zijn en met name vrouwen tussen de 25 en 35 jaar scoren hoog op werk gerelateerde klachten. Maar wat als dit bij jou op de werkvloer gebeurt? Wat als een medewerker niet ‘lekker’ meer functioneert of als een hele afdeling kampt met een hoog ziekteverzuim. Dan wordt het tijd om in te grijpen! En de vervolgvraag is, hoe pak je dat aan?

Signalering
Burn-out is gerelateerd aan werk en (dis)functioneren. De oorzaken zijn echter ‘meestal’ breder dan enkel de uitdagingen op de werkvloer. Hoe kan het anders dat de één het werk wel aankan en de ander niet? Soms zijn er heel duidelijk aanwijsbare werkstress factoren, zoals een interne reorganisatie, deadlinepieken, of de welbekende kantoortuinen. Deze oorzaken zijn soms tijdelijk of kunnen makkelijk aangepakt worden. Welke combinatie van factoren iemand overspannen maken is minder makkelijk aanwijsbaar. Vaak hebben collega’s het al veel eerder in de gaten dan de betreffende medewerker zelf. Echter zien zij maar een deel van het plaatje, namelijk iemands overspannen gedrag. Dit gedrag toont de signalen voor de eerste uitdaging.

Uitdaging
Als iemand overspannen raakt, is het belangrijk om te ontspannen. Dit is heel letterlijk het basisprincipe van balans om veerkrachtig te blijven. Echter is dit precies waar de schoen wringt. De oorzaak voor overspannenheid is namelijk een combinatie van de omgevingsfactoren (werk en privé), iemands capaciteiten en zijn of haar karakter. Zo zal iemand die veel druk ervaart, geen tijd nemen voor pauze en iemand die bang is zijn baan te verliezen, zal er alles aan doen dit te voorkomen. Vaak hebben deze medewerkers zelf niet in de gaten hoe het met ze gaat en waar ze op af stevenen. Goedbedoeld advies wordt veelal in de wind geslagen en hij of zij blijft onbewust ‘doorstrijden’.

Daarom is het belangrijk herkenning op de werkvloer te brengen en in kaart te brengen wat er aan de hand is en waar de risico’s liggen. Zowel op het gebied van de externe factoren, als individueel op het eigen gedrag en iemands onderliggende karakter. Openheid en duidelijkheid over rollen, taken en verantwoordelijkheden geeft meer rust en ontspanning. Zo kan de balans op de werkvloer en voor de individuele medewerker weer herstellen.

Onze aanpak
Met onze quick scan ‘gezond in bedrijf’ bieden wij een statistisch overzicht van hoe het met de balans in uw organisatie gesteld is en waar de risicofactoren bij jullie op de werkvloer liggen. Vanuit deze generieke, anonieme aanpak wordt een helder en eenduidig preventieplan opgesteld, zodat er tijdig ingegrepen wordt en uitval door burn-out voorkomen kan worden.

Wil je meer weten of direct een quickscan uit laten voeren? Maak nu de keuze voor een gezonde bedrijfscultuur en neem contact met ons op!

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek februari 2018 (http://bit.ly/2olpN86).