Wie kent niet het fenomeen dat de vergadering en de besluiten tijdens de vergadering nog eens worden over gedaan op de gang na de vergadering of bij het koffiezetapparaat? Of de situatie dat je toch echt denkt dat er een unaniem besluit is genomen en na enige tijd blijkt dat er toch een persoonlijke interpretatie aan gegeven is die maakt dat we toch heel verschillende dingen aan het doen zijn? Dit heeft alles te maken met de ‘bijwerkingen’ van de traditionele democratie waarbij de meerderheid beslist en we aannemen dat de rest meegaat in dat besluit. Niets is echter minder waar. In de onderstroom komen allerlei (vaak onbewuste) weerstand mechanismes op gang die maken dat genomen besluiten niet serieus genomen, niet uitgevoerd of ronduit gesaboteerd worden.


Het alternatief
Wil je werken met inclusieve besluitvorming en daarbij ieders stem horen en serieus nemen dan wil ik je graag enthousiasmeren voor de methodiek van Deep Democracy en Co-Resolve. Dit is een innovatieve en zeer krachtige methode voor het begeleiden van groepen en ontwikkeld om besluiten met 100% draagvlak te bereiken. Anders dan in de meerderheidsdemocratie hebben zowel de meerderheid als de minderheid zeggenschap in het besluitvormingsproces. Door alle invalshoeken en expertise van het team te bundelen komen duurzame beslissingen tot stand. Vanuit een andere manier kijken naar groepsdynamica krijg je nieuwe inzichten en grip op de dynamiek van teams.

Oorsprong
Deep Democracy is in de jaren 90 ontwikkeld door Myrna Lewis in Zuid Afrika ten tijde van de overgang van de apartheid naar de democratie. Inmiddels is de methodiek verspreid over meer dan 20 landen en wordt gebruikt en ingezet in een groot aantal sectoren.